Ervaringen van vrijwilligers

Ada de Kleijn-Schaefers, één van de vrijwilligers van het Gasthuis

Al meer dan 10 jaar ben ik bijna elke woensdagavond werkzaam als vrijwilliger in het Gasthuis. Tussendoor val ik af en toe in als er nog ruimte is in het rooster. Met veel plezier stap ik elke week het huis binnen in afwachting van de dingen die komen gaan.

Geen avond is hetzelfde, de ene keer is het druk en komen er veel nieuwe gasten. Het is dan belangrijk dat je de mensen goed ontvangt en ze vooral “ thuis” laat voelen in het “tijdelijk” huis. Een andere keer is het wat rustiger en vooral ‘s avonds heb je dan vaak de meest indrukwekkende gesprekken met patiënten en hun begeleiders of familie.

Tussendoor doe je de werkzaamheden waar men overdag niet aan toe gekomen is. Ik bewonder vaak de gasten hoe ze tijdens het moeilijke behandelproces positief blijven en hoop houden.

Na elke vrijwilligersdienst ga ik naar huis met een gevoel dat ik voor mensen iets heb kunnen betekenen. Voor de gasten is het goed als je verdriet en moeilijke situaties kan delen en dat er iemand is die naar je verhaal wil luisteren. Mensen komen overal vandaan, ook uit het buitenland.

Ik vind het leuk om verschillende mensen en culturen te ontmoeten. Het is fijn om de gasten door een moeilijke periode heen te helpen. Het is mooi om als vrijwilliger in het Gasthuis te werken. Door het management team en in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis worden we professioneel begeleid. Tevens worden we op de hoogte gehouden van de nieuwe ontwikkelingen in de oncologie.

Er worden geregeld thema bijeenkomsten georganiseerd.

Ik ben dankbaar dat het mij goed gaat en  ik vind het een voorrecht dat ik deel mag uitmaken van de groep vrijwilligers in het Gasthuis.

Marian Hillebrink, vrijwilligster sinds 2004

Als ik onder woorden moet brengen waarom ik vrijwilliger ben in het Gasthuis, komen er veel ervaringen om de hoek kijken.

Ons werk heeft vele kanten, maar ons hoofddoel is, gastvrouw of gastheer zijn voor mensen die veel meemaken, soms in een hele korte tijd.  Er voor de gasten zijn, met een luisterend oor, een kopje thee of wat extra aandacht, dat is heel fijn om te doen.

Natuurlijk doe je dit werk niet om er zelf beter van te worden, maar de voldoening die één middag in de week je geeft, is haast niet te beschrijven. En de les die je leert is zeker, hoe belangrijk gezondheid is. Maar ook leer je daar hoeveel kracht er in mensen schuilt om door te vechten.

Ik weet zeker dat ik hier nog heel lang aanwezig wil zijn, om daar waar nodig mensen tot steun te kunnen zijn.

Het Gasthuis in Beeld

Vrijwilliger worden?

Zou u ook een bijdrage als vrijwilliger aan het Gasthuis willen leveren? Vul het vrijwilligersformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.